14 Mart 2021 Pazar

BU GÜN SAĞLIKÇILARA DA, MATEMATİKÇİLERE DE HELAL HOŞ OLSUN.

 

BU GÜN SAĞLIKÇILARA DA, MATEMATİKÇİLERE DE HELAL HOŞ OLSUN.


Matematiğe aklı ermezdi, tıp bilimine hele hiç...

Ol nedenledir ki, diğer Anadolu yoksul çocuklarına karşın, hasbelkader okuduğu yıllarda -özellikle de matematiği- ilk gençlik günahları kadar hiç sevmediği, hatta ondan öcü gibi korktuğu da olmuştur. Bu samimi itiraf, sokağa çıkma yasağının hınzırca delindiği günün erken bir vakti, serin bir bahçe sohbetinde edildi.

Hep bu yüzden değil miydi, "şu gözü çıkacısa" para sözünün her geçtiğinde, dahası talihsiz para hesaplarının yapıldığı anlarda dilinin dolandığı, kıt aklının karıştığı?  Ezberlerini unuturdu... Namı diğer çarpım tablosu muydu neydi? Kuşça aklı arapsaçına dönerdi. İtirafında bile kan ter içindeydi:  Noktası virgülüne "İnan olsun, şu an matematikten tahtaya kalkmış gibiyim." 

.  .  .

Bu gün 14 Mart'mış, takvime göre... Devlet erkanının abartısız "ne haliniz varsa görün, ne ki şu salgın belasını önleyin'" dediği, günah keçisi durumuna düşürülen sağlıkçıların "Tıp Bayramı".  

Öyle sözü dolandırıp uzun uzadıya değil;  son bir yıl içinde yaklaşık dokuz yüz sağlık emekçisinin, muktedirlerin (erken aşılarla, her gün yaptırdıkları testlerle v.b.) fellik fellik korunduğu şu can pazarı günlerinde ziyan edildiği, yitirildiği bir pişkinlikten, bir edepsizlikten söz ediyoruz. Şimdilerde Arapçası dilimize yerleştirilmeye çalışılan tıklım tıklım bir kepazelikten.

.  .  .

14 Mart, aynı anda Dünya Pi Günü... Bir anlamda da matematik ya da matematikçiler günü anlaşılan.

Kaçamak bahçe itirafında ter döken içten dostumun öldür Allah anlayamadığı konu.

Emekli Rıfkı amca bir sonraki maaşının yolunu asker yolu gözler gibi gözler, kara kara düşünürken... Daha geçenlerde günlerini kutlarken "günlerini gösterdiğimiz" kadınlarımız, tekinsiz kuytuluklarda kuşça canlarını canhıraş kurtarmaya çalışırken... Atama bekleyen kardeşim, bedenine dayanacak sağlam İngiliz ipi denk getirme çılgınlığındayken. Bunca işsizlik, yoksulluk... Pi sayısını anladık; 3,14 de...  Dillere pelesenk olmuş deyişle "zor dönemeçlerden geçtiğimiz şu günler"de, ne idüğü belirsiz hesaplarla kim vurduya giden enflasyon neden hala tek haneli, sözlü sınavında sıska dizlerin titrediği matematik öğretmeni?  

Kabul et ya da etme; "çok naz aşık usandırır"sa, ya sözün uzunu ?!  

Kitabın orta yerinden:  Egemenler hiç birimizi sevmiyor... Ne, canı pahasına kendini ateşe atan sağlık çalışanını, ne de hesabı doğru yapan ve dahi doğru hesaptan şaşmayan matematikçiyi...

Bu gün 14 Mart"sa... Sağlıkçılara da, matematikçilere de helal hoş olsun.


Hasan Oğuz Bilgen, 14.03.2021. Boğaziçi-Cerrahpaşa.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder