6 Şubat 2022 Pazar

ÜLKEMDE ÜÇ İNSAN, İKİ "ANMA OLAYI"...

 ÜLKEMDE ÜÇ İNSAN... İKİ  "ANMA OLAYI".

* Önce Nurettin Gürateş... 

Sisli/puslu/soğuk bir şubat akşamında Surkent... Bağlar semtinde elektrik sobalı öğrenci evindeyiz. Sırtüstü, her zamanki kitap okuma haliyle Maltepe sigarasının uzayan külü divana düştü düşecek. Gül yanaklı, bilgi/eylem insanı Nurettin Hoca konuya dalmış.  Sıska arkadaşı, ondan düşüncesini alıp yarenlik etme derdinde:

"Anlatmıştım bilirsin; annemin iki dayısından büyüğünün tabakası Conkbayırı'nda, küçüğününse Kore Dağları'nda kalmış..."

Yaşanan an ne denli güç ne denli çetrefelli olursa olsun, Nurettin'in hep o 'gamsız', 'tasasız' ve de o soğukkanlı tavırlarıyla adı çıkmış ya bir kez... Bu kez öyle olmuyor. Yattığı yerden doğruluyor, kitap kapanıyor. Daha da ciddileşen yüzüyle, neredeyse saygı duruşuna geçecek gibi:

"Koca dayılarınla ne kadar övünüp öykünsen azdır. Asla unutma, unutturma... Sen doğru yerdesin."

. . .

* " İskilipli Atıf "...

Suyunu içtiği, havasını soluduğu, doğup büyüdüğü, karnını doyurduğu toprakları ele geçirmeye ve de hegemonyaya gelen emperyalist güce -onca yokluğu yoksulluğa karşın- direnen Anadolu halkı... Özünde demokratik bir halk devrimi olan Anadolu Ulusal Mücadelesi...  

Ve bu eli öpülesi halka, ulusal iradeye karşı eylemde olan bir zat. 'Vatana ihanet' ten asılan işbirlikçi Atıf... Ha, asılmasa da olurdu.  Adı sanı günaha batmış, işbirlikçi bir yatak olarak tarihin çöplüğüne zaten gömülüp gidecekti. 

İdam edilişinin '96'ncı yıl dönümü'nde, "bir vali-bir vekil-bir rektör" kitlesi (!) ile mezarı başında "anıldığı" haberi Nurettin Gürateş'le paylaşmak mümkün olsaydı, hoca kitabın orta yerinden "Çayımı tazele. Benim de üç kuruşluk keyfimi kaçırma!" deyip bir güzel paylardı. Orası kesin.  

. . .

* Avukat Ebru Timtik... 

Hani, onca memleketin her santimetre karesine acının ve kederin her türlüsünü yaşatabilme becerisini gösterebilmiş ve işçisinden kadınına çocuğuna ölümün her çeşidini tattırabilme yeteneğini kanıtlamış, "ölüye, cenazeye, mezara" pek bi saygılı. Hani, o "ekonominin kitabını yazmış" acımasız, merhametsiz zorbalık var ya...  

Ol ceberut horozun kendi çöplüğü gördüğü bu kadim topraklarda:

"Adil yargılanma talebiyle girdiği ölüm orucunun 238'nci gününde yaşamını yitiren, halkın avukatı Ebru Timtik anmasına katılan on bir hukukçu hakkında soruşturma açıldığı" haberi, 'gamsız', 'tasasız' görünen o güleç yüzlü insan ile paylaşılabilseydi... Ruhunun, yüreğinin bir yerlerinde yeşil bir bahar dal kırılırdı. Orası da kesin.

. . .

Kesin olan bir şey daha var.

"Bırakınız geçsinler, bırakınız yapsınlar" temelinde, sağlıktan eğitime hemen her alanın ticarete, ticari zihniyete tesliminin değişmeyeceği bir neo-liberal kapitalist düzende, altı "muhalefet partisi"nin "geliştirilmiş-güçlendirilmiş parlamenter sistem" soslu, solsuz ve dahi sosyalistsiz umut mühendisliğinin belirsizliği. 

Hasan Oğuz Bilgen, 06.02.2022, Bağlar-Diyarbakır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder