25 Ağustos 2020 Salı

KÜBA KADINLAR FEDERASYONU (FMC) 60 YAŞINDA.

                                                                                                                                                       Depo Photos

FMC 60 YAŞINDA... KADINLARIMIZA MORAL ve ARMAĞAN OLSUN.

Atasözleri, toplumun yaşam deneyimlerinin damıtılmasından çıkan özlü ve çarpıcı sözlerdir. Yaşanan olaylar öğütlerden daha etkilidir, anlamında olan "Bir musibet, bin nasihatten yeğdir" sözü gibi. 

2011 yılında, Artvin Hopa'da, doğanın dengesini bozan, yıkıma uğratan, uğratacak olan HES'lere karşı yapılan protestoda, bir öğretmen yakasını bağrını dağıtmış adeta yalvarmaktadır: Sorun bitecekse, alın beni götürün. Ama, bunu Karadeniz'e yapmayın!  Ceberut devlet bu, dinler mi?  Sonuçta, sıkılan biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirip yaşamını yitirir Metin hoca. Oysa, "bunlar olmasın, yapmayın" diye dövünürken, çok şey mi istemişti?  

Aynı gün, aynı mitingde, bir başka doğa sevdalısı, ülkesine, ülkesinin taşına toprağına aşık bir başka duyarlı yurttaş daha vardı. Aynı polis müdahalesinde kalçası kırılan, Halkevleri'nden Dilşat Aktaş...    

 .  .  . 

Bizi yöneten, kaba tabirle söyleyelim "her koşulda bir güzel idare eden" devletin en üst düzeyindeki kişinin, yüklendiği görev ve sorumluluklarının önemini, anlamını, ciddiyetini düşünelim bir kez... Hemen ardından, demokratik bir protesto mitinginde sesini duyurma ve mevcudu kınama/ eleştirme hakkını kullanan bir kadın yuttaş için kullandığı " Kız mıdır, kadın mıdır. Polisimize karşı geliyor, aracın üzerine çıkmaya çalışıyor" sözlerini... 

Bizler, Covit-19'un aşısını, -salt kendi insanı için değil, tüm dünya insanlığı için de- bulmak üzere olan, kimi cahillerin burun kıvırıp geçtiği, Karayipler'de bir adada yaşıyor olsaydık... Halkının sağlığından ve geleceğinden kendini sorumlu tutan üst düzey yetkili, şöyle konuşurdu: 

" Tez soruşturun. İtiraz etme, eleştiri hakkını kullanan insanların üzerine, devletin aracını süren o görevlinin derdi neymiş?  Ruhsal bir sorunu yoksa, derhal görevden alın."  Geciktirmeden eklerdi:  " Bilim insanı, halk ne diyorsa, odur!  Yoksa, ilgili bakan adres beğensin!"                                                

.  .  . 

Ağustos 2020. Abartısız her dereye kurulan HES'ler, sırf rant için ölümcül imar politikaları, "Tabiat Ana"nın sabrını, sel sularını taşırdı. Yer, Giresun-Tirebolu... Sonuç, yaşamını yitiren altı yuttaşımız ve adı sanı, sayısı bilinmeyen kayıplar. Menfez uyarısı dikkate alınmadan yapılan yolun, sel sonrası görüntüsü tıpkı bir felaket filminden fırlamış gelmiş, kösele suratlara vurmuş gibi. 

Ne demişti, Metin Lokumcu?  Öyle, çok ciddi, yaldızlı bir laf filan değildi söylediği. Sadece: "Bunlar Olmasın..."

"Adres beğensin" dediğini düşlediğimiz bir devlet başkanının ülkesinde yaşamak, yine bir düş gibi...

Kıskanmıyor değil insan. Şu, para için başına olmadık çoraplar örülen, savaşlarla, yıkım politikaları ile talan (aslında içine) edilen yerkürenin, kimi coğrafyalarında, bizim düş gibi, şaka gibi kafamızdan geçenlerin gerçeğini yaşayan şanslı insanlar da var.  

Küba'nın kurucu önderi Fidel Castro ile dayanışma öncüsü ve hak savunucusu Vilma Espin'in birlikte kurdukları Küba'lı Kadınlar Federasyonu (FMC), kadın haklarını ve cinsiyet eşitliğini savunma yolunda 60. yılının coşkusu içinde. Bir bakıma, kendi ülkelerinde 60 yıl önce temellerini attıkları "İstanbul Sözleşmesi'ni kutluyorlar.

Aynı kutlamalarda, KKP Genel Sekreteri Raul Castro'nun, FMC yöneticisi Teresa Amarelle'ye "Küba Devrimi'nin sürmesinde önemli etksi olan FMC'nin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunulmasında olsun, cinsiyet ayrımcılığına ve kadına şiddete karşı verilen mücadelede olsun, yeri ve önemi büyük. Ayrıca, Covit-19'a karşı verilen uğraşta, gösterdikleri sabır, kararlılık ve çabadan ötürü de, Küba'nın emekçi tüm kadınlarını kutluyorum."* mesajı, aslında tüm kadınların göğsünü kabartmalı. 

Ardı sıra, devlet başkanı Miguel Diaz-Canel'den gelen, "Olağanüstü çalışmalarıyla dünyanın gözünü kamaştıran Küba'lı kadınları, yaşamı savunan, yorulmak nedir bilmeyen, Covit-19 aşı adayı Soberana ve diğer ilaçları araştırıp bulanları, bilim insanlarımızı, doktorlarımızı, hemşirelerimizi kutluyorum. FMC'nin 60'ıncı yaşı kutlu olsun"** açıklaması, Raul'un mesajını taçlandırıyor.

Yerkürenin, kadınların yerlerde sürüklendiği, olmadık acıların, eziyetlerin çektirildiği ve en vahşi ölümlerin yaşatıldığı Türkiye coğrafyasında, Küba'lı Kadınlar Federasyonu' nun 60 yıllık ders alınası mücadelesi, kadınlarımıza moral ve armağan olsun.

Hasan Oğuz Bilgen. 25.08.2020. Eşrefpaşa-Yapıcıoğlu


________________________________________________________________________

* ve ** Kaynak:  BirGün. Dış Haberler Servisi. Fotoğraf Depo Photos.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder