12 Ocak 2023 Perşembe

O, HER "12 OCAK" GÜNÜ GELDİĞİNDE...

,
O, HER "12 OCAK" GELDİĞİNDE...

Uğursuz bir günde eski dostlarını yalnız bırakmayan, teşekkürün en hakikatlisini bir büyük borç bildiğim, Ahmet Kaplan ağabeyime. Aile dostum Dr. Halit Solak'a. Doksan (90) yaşındaki emektar balıkçı, vefalı arkadaşım Rıdvan Gafuroğlu'na ve elbette dosta da düşmana da “Açık Mektup”umdur:

O, her “12 Ocak” geldiğinde...
O gün bu gündür; tanımsız bir incecik, ılık/ıpılık kanayan bir yaradır.
O uğursuz, tekinsiz gün her yıl gelip dayandığında ve asla unutmayan belleğimize çöktüğünde, bir yerlerde kendinizi helak edercesine büyütmeye çalıştığınız yeşil bir bahar dalının kırıldığı kederli günün ders alınası tarihi olur.
Bir yanımız acı acı gülümserken, bir yanımız dilim dilim hüzünlenir.
Tarih o tarih, bu gün o gündür.
Aile içinde, yakın dost çevresinde espriyle karışık hep bir uyarı tarihi olmuştur:
“Aman dikkat! Bu gün saçak altlarından yürüme. Ekiplere dalaşma, resmi üniformalardan uzak dur. Bu gün 12 Ocak."
Hiç felaket tellalı, kötü sözün ve kötü senaryonun yazarı olmadık. İyi de...
Şimdilerde "Bu kadarı da olmaz!" şaşkınlığı ile az mı karşılaşıyoruz? Hemen her gün, her daim moda deyim ve ergen tarzıyla "Yok artık!" dedirtmiyorlar mı her birimize?
Alıştık mı? Haşa alışmadık. İnadına usanmadık, uslanmadık da, yine üzerimize günbegün çöken kara bulutlar az değil.
İşte yine bir 12 Ocak. Hem de, her şeyin güzel olacağı söylenen yeni yıl 2023’ den. ”Bir yiğit gurbete gitse, gör başına neler gelir” mealinde. Vakitlerden bir vakit, uzaklarda bir yerlerde yalnız bir kuş dertli kederli öterken. Kuşça hüzünlü bir yürekte bir kuşluk saatidir.
Kutlu umutlu, mutlu mesut olsun. Yazana da yazdırana da yarasın. Şaire bakılırsa “Bülbülün çektiği dil-i belası...” imiş!
Ne tükenmez çilemiz, ne bitmez derdimizmiş! Onca yattık çıktık; yarbay mıydı ne? Hacı Mirza'ydı adı. Şirinyer Askeri Cezaevi savcısı zalim... Yaşıyorsa bir güzel kına yaksın ki, kötülük bitmemiş...
Bu kez, Nusaybin’li köylünün kelleyi koltuğa alıp cesaretle haykırdığı gibi “Tabur komutanı” na değil sözümüz:
Helal hoş olsun; ama aşk olsun çavuş, aşk olsun. Nazım'ın deyişiyle demeye de dilim varmıyor ama kabahatin de çoğu sende benim canım kardeşim.

Hasan Oğuz Bilgen. 12 ocak 2023. Şirinyer-BUCA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder